Češnjak je antibiotik za neke bolesti

Osim što je njegov okus u mnogim jelima nezamjenjiv, češnjak nudi širok raspon zdravstvenih prednosti u smislu prevencije i liječenja.

Već tisućama godina se koristi za liječenje desetaka bolesti kao i za jačanje imunološkog sustava.

Advertisement

Moderna medicinska znanost je pokazala da njegovi kemijski spojevi imaju sjajan učinak u borbi protiv bakterija, virusa i gljivica.

Nedavna studija provedena od strane indijskih medicinskih stručnjaka otkrila je da češnjak prirodno ima fantastične učinke na bakterije koje uzrokuju infekcije urinarnog trakta. Prema istraživačima, više od polovice od 166 bakterija koje uzrokuju te bolesti su otporne na antibiotike. Međutim, češnjak se bori protiv čak 82% tih bakterija, dakle i tamo gdje antibiotici ne djeluju, stoga ga možemo prozvati prirodnim antibiotikom.

Advertisement

Drugim riječima rečeno, bakterije koje su razvile otpornost na antibiotike mogu se liječiti na potpuno prirodan način bez nuspojava. Rezultati tog istraživanja su značajni ne samo zbog priznavanja čudesnih svojstava češnjaka, nego i zbog toga što povećavaju i priznavaju prirodnu medicinu.

Kao što smo već naveli, češnjak ima antimikrobna svojstva koja ga čine vrlo učinkovitim u borbi protiv virusa, gljivica i drugih neželjenih pojavnosti u našem organizmu. A ljudima je najpoznatiji po sprječavanju prehlade, gripe i infekcija. Mnogi ga čak svrstavaju u namirnice koje se nazivaju superhranom.

Istraživanja dokazuju da češnjak pomaže u izgradnji i održavanju imunološkog sustava na pravoj razini, a može pomoći i u spriječavanju mnogih bolesti. Također smanjuje i simptome kad bolest nastupi, primjerice prehlade.

Češnjak je odličan i za niži krvni tlak i za spuštanje razine kolesterola. Antioksidansi prisutni u njemu bore se protiv demencije i Alzheimerove bolesti. Ima i svojstva protiv starenja.

Predivna biljka zaslužuje da ju konzumiramo, jer će nam to vratiti na najbolji mogući način – zdravljem.

Advertisement