Čičak je pravi prirodni borac protiv raka

Čičak je ljekovita biljka dobre reputacije. Odličan je kod prevencije i liječenja različitih zdravstvenih problema, a neka su istraživanja, koja su rađena na životinjama, pokazala protutumorne efekte ove biljke.

U pojedinim zemljama, gdje je liječenje biljem dosta zastupljeno, čičak se koristi kao glavni ili sporedni sastojak u tretmanima protiv raka.

Advertisement

Čičak je dobar jer on oslobađa jetru i pomaže čišćenje krvi. Može se svrstati u diuretike. Čičak poboljšava znojenje i mokrenje te uopće doprinosi čišćenju organizma.

Ljekovita djelovanja čička ne prestaju tu. Naime, čičak igra značajnu ulogu i kod reguliranja razine šećera u krvi. Korijen ove biljke sadrži inulin koji dobro djeluje kod dijabetičara. Čičkovo ulje je odlično za lijepu i zdravu kosu, jer ono daje kosi sjaj i zdrav izgled. Ulje se pravi od korijena ove biljke.

Advertisement

Od čička se kao lijek koriste korijen, lišće i sjeme. Preparati koji su dostupni na tržištu sadrže uglavnom korijen ove biljke.

U kineskoj i japanskoj kuhinji se korijen čička koristi za pripremu juhe, a listovi za salatu.

U tradicionalnoj kineskoj medicini suho sjeme čička se koristi protiv prehlade, kašlja i boginja.

Čičak ima ljubičaste cvjetove na dugačkoj stabljici. Listovi su dugački, ovalni i sa izraženim venama. Korijen je svijetlo smeđe boje. Obično raste pored putova, jaraka i zapuštenih njiva. Sjeme može da se sije u vrtu, pa tako sa lakoćom možete da uzgojite sebi ovaj dragocjeni prirodni lijek. Korijen je u prvoj godini rasta ljekovit i može se koristiti u medicinske svrhe.

Advertisement