Cikla je dobra jer suzbija bakterije i viruse te štiti od prehlade

Cikla je jako dobra za naše zdravlje. Ovo se posebno odnosi na konzumiranje cikle u hladnim zimskim mjesecima.

Cikla nas štiti od prehlada, tako što njezin dragocjeni pigment suzbija bakterije i viruse, čime cikla podržava prirodnu obranu, objašnjava bečki zdravstveni stručnjak profesor Hademar Bankhofer.

Pigment tamnocrvenog korijena – betanin, pripada grupi antocijana. On može da suzbije viruse koji se javljaju uz prehladu. Betanin deaktivira bakterije i potiče njihovo izbacivanje iz organizma. Tako prirodne obrambene snage mogu ponovo da ojačaju i normalno funkcioniraju.

Osim toga, u cikli se nalazi proteinska komponenta betain, koja jača jetru i potiče razgradnju masnih naslaga u tijelu. Ako popijete samo jednu čašu soka od cikle uz svako jelo možete da doprinesete lakšem i bržem mršavljenju.

U cikli možemo pronaći i bakar, a za njega je poznato da potiče koncentraciju i jača zglobove. Tu je i željezo, koje je dobro za krv, te krom koji pomaže u borbi protiv prekomjerne težine. Cikla u sebi ima i mangan, za kojeg se zna da sprječava reumu, te cink i selen koji jačaju imunitet. Redovno konzumiranje cikle je također dobro za kosu, kožu i nokte. I na kraju ovo povrće pomaže kod problema sa zatvorom.

Oprez za osobe koje imaju problema sa bubrežnim kamencima. Osobe kod kojih postoji mogućnost da dobiju kamen u bubregu, treba oprezno da konzumiraju ciklu jer ona sadrži oksalnu kiselinu koja stvara kamen.