Cimet sprečava bolesti koje se prenose hranom

Eterična ulja cimeta imaju snažna antibakterijska svojstva koja su korisna za prirodne metode sprečavanja širenja bolesti koje se prenose hranom navodi se u istraživanju kojega su proveli znanstvenici sa sveučilišta u Washingtonu.

Istraživanje je temeljeno na eteričnim uljima cimeta.

Advertisement

Testirano je njihovo djelovanje na 6 raznih bakterija među kojima je najpoznatija Escherichia coli. Ukoliko se u prehrambenim proizvodima nalazi neka od tih bakterija ti proizvodi su odmah proglašeni kao zaraženi i opasni.

Otkriveno je da samo 10 kapi eteričnih ulja cimeta u litri vode je u stanju ubiti svih šest testiranih bakterija. To bi moglo biti vrlo važno otkriće za sve proizvođače hrane koji muku muče s tim kako zaštititi svoje proizvode od opasnih bakterija.

Advertisement

Znanstvenici ističu da se eterična ulja cimeta mogu ukomponirati u proizvode, prije svega svježe proizvode poput voća, povrća i mesa kako bi ona uklonila mikroorganizme. Stručnjake zabrinjavaju sve veće količine raznih aditiva, konzervansa i drugih dodataka koji se dodaju u hranu.

Osim sprečavanja širenja bolesti, proizvođači hrane se najčešće bave time kako spriječiti oksidaciju koja je jedan od glavnih faktora koji dovode do kvarenja hrane. Proučavaju se i prirodni načini na koji se mogu ubiti bakterije. Kao dobri su se pokazali ružmarinovo i kaduljino ulje. To su prirodni konzervansi koji su vrlo korisni. Studije pokazuju i da se mnogi antioksidansi mogu koristiti za očuvanje hrane zdravom.

Indijski začini i ljekovito bilje također se nalazi na popisu stvari koje bi se u budućnosti mogle koristiti kako bi zaštitile hranu od bakterija prije svega prilikom konzerviranja. Bilo kako bilo nadajmo se da će znanstvenici pronaći ispravne načine kojima će nas zaštititi od toga da konzumiramo hranu koja je zaražena nekim štetnim bakterijama.

Advertisement