Ciste na dojkama svakako treba pregledati

Mnoge žene se plaše pregleda dojki, no baš zbog opravdanog straha od nekih bolesti, svakako se trebate odlučiti na detaljan pregled.

Danas, jedna od najviše zastupljenih pojava kod žena su ciste na dojkama.

Advertisement

To su šupljine ispunjene tečnošću koja može biti serozna, mliječna, krvava ili tečnost smeđe boje. Ciste se u nekim slučajevima mogu napipati, posebno ako su smještene blizu površine kože ili su veće od 1 cm. Ipak, ako se ciste pojave u dubljim slojevima dojki, naročito kod većih dojki teško ih je napipati ili potpuno nemoguće. Tada se treba uraditi pregled dojki, da bi se utvrdilo njihovo zdravstveno stanje.

Zbog čega se javljaju ciste na dojkama? Uzrok cista je još uvijek nepoznat, mada se smatra da određenu ulogu može imati povreda ili trauma.

Advertisement

Ciste ponekad uzrokuju bol u dojci te smetaju ženi. Kvržice u dojci koje izgledaju kao ciste prilikom pregleda ili mamografije, potrebno je detaljno pregledati da bi se potvrdilo da se radi o cistama, ili možda nekom drugom tkivu. Ukoliko ultrazvuk pokaže cistu, potrebna je aspiracija ako je cista jednostavna, ali veća od 12 – 15 mm, ili ako je složena ili daje simptome. Isti sadržaj se šalje na analizu i provjerava se njegov sastav.

Liječenje cisti na dojkama – Za otklanjanje bola u dojci, naročito kod većih cisti liječnik može tankom iglom da isprazni tečnost iz ciste. Tečnost se šalje u laboratorij na citološki pregled mikroskopom. Radi se pregled boje i količine tečnosti, zapaža se je li cista nestala nakon što je ispražnjena. Ukoliko je tečnost krvava, smeđa ili mutna i ukoliko se ponovo pojavi nakon pražnjenja nakon 12 tjedana, potrebno ju je odstraniti operativnim zahvatom, jer je moguće, iako rijetko, da se iz ciste razvije rak dojke.

Advertisement