Cjelovite žitarice smanjuju rizik od bolesti

U svijetu je sve popularnija prehrana bez glutena, bjelančevine koje sadrže neke žitarice koje najčešće konzumiramo.

Glasovito Sveučilište Harvard je u prilog tome objavilo rezultate istraživanja koji pokazuju da cjelovite žitarice, dakle one bez glutena, smanjuju rizik od bolesti i smrtnosti za 15 posto, pogotovo od kardiovaskularnih bolesti.

Istraživanje je provedeno na 74.000 žena. Svi oni su bili zdravi, tojest nisu imali rak ni bolesti srca i krvnih žila. Od 1984. do 2010. je istraživanje rađeno. Glavni cilj je bio ispitati povezanost konzumacije cjelovitih žitarica i rizika od smrtnosti.

Podaci ukazuju da je veća konzumacija takvih žitarica povezana s nižom stopom smrtnosti i kod muškaraca i kod žena. Rezultati su u skladu s argumentima zagovornika bezglutenske prehrane koji ju opisuju kao jednu od najzdravijih.

„Ovo istraživanje dodatno potvrđuje da su cjelovite žitarice jedan od glavnih lijekova za spriječavanje teških kroničnih bolesti“ – rekao je Qi Sun koji je na Sveučilištu Harvard vodio studiju.

Zaključci provedene studije

Konzumacija cjelovitih žitarica povezana je s nižom stopom smrtnosti. Za svakih 28 grama takvih žitarica dnevno rizik od smrtnosti pada za 5 posto.

No studija nije utvrdila povezanost između te hrane i smrtnosti uzrokovane rakom.

Utvrđeno je klice nemaju prevelik značaj za smanjenje stope smrtnosti, ali ostale cjelovite žitarice itekako imaju.

Najbolje takve žitarice su zobena kaša, smeđa riža, kukuruz i kvinoja.

Prehrana većine bogata je rafiniranim žitaricama, koje nemaju sve potrebne hranjive tvari. Prazni ugljikohidrati su bijela riža, bijeli kruh, kolači i drugi proizvodi od prerađenog bijelog brašna.

Ugljikohidrati su iznimno važni za organizam tako da je dobro u prehranu uključiti zdraviju varijantu žitarica.