Coca-Cola povećava rizik od raka

Radi umjetnih bojila koja se koriste prilikom proizvodnje, Coca-Cola povećava rizik od raka ukoliko ju svakodnevno konzumirate, sugerira analiza provedena na 100.000 ljudi.

Tijekom proizvodnje poznatog pića koriste se razne kemijske tvari koje stavljaju veliki znak pitanja na to ugrožava li to piće zdravlje ljudi. U Kaliforniji je donesen zakon prema kojem pića s tvarima koje povećavaju rizik od raka moraju imati naljepnicu koja na to upućuje. No, Coca-Cola možda i nije toliki problem, nego sva druga pića koja se reklamiraju kao njena kopija, jer upravo Cola drugih proizvođača često ima još više čudnovatih tvari, loših po ljudski organizam.

Znanstvenici predlažu regulatorne standarde kako se ljudi ne bi toliko izlagali kancerogenim tvarima. No, za sada većina država ne ide ka tome da reguliraju količine umjetnih bojila kako bi zaštitili zdravlje ljudi.

Problem s tim nadaleko poznatim pićem je što sadrži sodu, a njena pretjerana konzumacija dovodi do većeg rizika od teških oboljenja. Mladi najviše piju takva pića, na taj način unose velike količine sode i nepotrebno si povećavaju rizik od raka tijekom života.

„Vjerujemo da će vlada poduzeti potrebne korake kako bi zaštitila javno zdravlje. Kalifornija je već krenula u tom smjeru“ – ističu američki znanstvenici.

Coca-Colu mnogi smatraju vrlo nezdravim pićem, a to potvrđuju i brojna istraživanja. Ipak, i dalje je nevjerojatno popularna, a ta kompanija je među vodećima u svijetu.

Gazirana pića su jako loša za zdravlje iz čitavog niza razloga. Zato je puno bolja voda ili nezaslađeni voćni sokovi. Mnogi ipak ne mogu odoljeti njezinom okusu, no jasno je da negativno utječe na zdravlje i to treba imati na umu.