Čokolada može poboljšati moždane funkcije?

Čokoladoljupci će sa veseljem dočekati rezultate ovog američkog istraživanja.

Naime, američki istraživači ustanovili su još jednu dobru stranu konzumiranja čokolade.

‘Čokolada sadrži mnoge supstance koje djeluju kao stimulansi, kao što su teobromin, penetilamin i kafein. Ranije je već ustanovljeno da te supstance povećavaju budnost i pažnju, a mi smo ustanovili da konzumiranje čokolade poboljšava mentalne funkcije’, objasnio je dr Brian R., glavna osoba istraživačkog tima sa univerziteta u Zapadnoj Virdžiniji.

Volonteri koji su učestvovali u istraživanju podijeljeni su u četiri grupe. U četiri navrata tri grupe dobivale su 85 grama mliječne čokolade, ili 85 grama tamne čokolade ili 85 grama rogača, dok četvrtoj (kontrolnoj) grupi nije davano ništa.

Nakon petnaestominutne probave učesnici su radili kompjuterske neuro-psihološke testove, kojima je procjenjivana njihova kognitivna funkcija, uključujući memoriju, obim pažnje, brzina reagiranja i rješavanje problema.

Ukupni rezultati testova verbalne i vizualne memorije bili su znatno bolji kod onih učesnika testiranja koji su prethodno jeli mliječnu čokoladu, nego kod ostalih grupa ispitanika. I mliječna i tamna čokolada poboljšale su kontrolu impulsa i brzinu reagiranja.