Čokoladoljupci samo naprijed – Mnoga testiranja otkrivaju pozitivne stvari u vezi čokolade

Ljudi koji redovito jedu čokoladu mršaviji su od onih koji tu slasticu konzumiraju samo povremeno, pokazala su nova američka istraživanja. U istraživanju je sudjelovalo tisuću osoba koje su pazile na prehranu, unos kalorija i indeks tjelesne mase.

Ipak, ove tvrdnje treba uzeti sa rezervom, i paziti sa količinom čokolade koju jedemo. Ne treba pretjerivati, pogotovo ne na način da vjerujemo da ćemo od čokolade da smršavimo.

Utvrđeno je da su one osobe koje su jele čokoladu nekoliko puta tjedno mršavije od onih koji su ju jeli povremeno, lako je čokolada vrlo kalorična, sadrži sastojke koji mogu pogodovati mršavljenju, a ključ nije u količini nego u učestalosti konzumiranja čokolade.

Naša otkrića upućuju na to da sastav, a ne broj kalorija koje unesemo utječe na određivanje naše tjelesne mase, kazala je autorica studije Beatrice Golomb.

Ovo nije prvi put da su znanstvenici utvrdili da je čokolada dobra za zdravlje. Konzumiranje određenih vrsta čokolade povezano je s pozitivnim promjenama visine krvnog tlaka, inzulina i kolesterola, a crna čokolada sadrži antioksidanse koji popravljaju raspoloženje. Doktorica Golomb i njezin tim vjeruju da su antioksidansi iz čokolade najzaslužniji za smanjenje tjelesne mase.