Crna čokolada može ukloniti probleme sa krvnim tlakom!

Neka prijašnja istraživanja su pokazala da tamna čokolada može smanjiti rizik od pojave visokog krvnog tlaka i dijabetesa, a neka novija istraživanja provedena na istu temu otkrivaju kako tamna čokolada sprječava nastanak srčanog i moždanog udara.

Super otkrića s obzirom o kojoj se namirnici radi. Pored toga što je jako ukusna, izgleda da će crna čokolada pronaći svoje mjesto i u grupi zdravih namirnica.

Naime, znanstveni tim iz Australije je na osnovu istraživanja, koje je trajalo 10 godina, zaključio da tamna čokolada smanjuje rizik od nastanka srčanog i moždanog udara kod osoba koje pripadaju visokorizičnoj skupini ljudi te imaju razvijen metabolički sindrom.

Metabolički sindrom je skup metaboličkih poremećaja kao što je visoka razina kolesterola, povišeni krvni tlak ili nakupljanje masnog tkiva na području trbuha, a predstavljaju rizik za nastanak bolesti srca, te srčanog i moždanog udara.

U spomenutom istraživanju je sudjelovalo 2013 osoba koje su imale razvijen metabolički sindrom. U razdoblju od 10 godina, znanstvenici su pratili njihove prehrambene navike te su im preporučili da jedu tamnu čokoladu svaki dan.

Oni su svakodnevno konzumirali 100 grama čokolade koja je sadržavala najmanje 60 do 70% kakaa, a njihov rizik od nastanka srčanog i moždanog udara je bio znatno manji.

Svakodnevnim konzumiranjem 100 grama tamne čokolade tijekom 10 godina, može dovesti do znatnog smanjenja od pojave srčanog udara sa smrtnim ishodom. Također, ista ta količina čokolade sprječava pojavu srčanih udara bez smrtnog ishoda, no ipak u nešto manjoj mjeri.

‘Preporuka da svakodnevno treba jesti tamnu čokoladu može mnoge ljude razveseliti, ali naglašavamo da rezultati ovog nisu još dokazani, zbog čega svakako treba nastaviti s istraživanjem’, izjavio je prof. Kenneth Ong, voditelj istraživanja.

Ovo istraživanje je izuzetno važno s obzirom da kardiovaskularne bolesti predstavljaju problem današnjice, od kojeg svake godine umire veliki broj ljudi.