Crveni grejp dobar za zdravlje srca

Konzumiranjem jednog grejpa na dan, posebno crvenog ploda, možete sebi učiniti uslugu u smislu zdravlja, odnosno sprječavanju razvoja srčanih bolesti.

Utvrđeno je da konzumiranjem jednog ploda grejpa na dan, pacijenti sa srčanim bolestima imaju znatno smanjenu razinu kolesterola u odnosu na osobe koje nemaju naviku jesti plod grejpfruta.

Advertisement

Ako uzmemo u obzir da je visoki kolesterol u krvi jedan od glavnih uzroka razvoja srčanih bolesti, onda lako možemo zaključiti da je grejp voćka koja čuva zdravlje našeg srca i sustava krvnih žila.

Advertisement

U istraživanju koje je dalo gore spomenute rezultate sudjelovalo je 57 pacijenata, muškaraca i žena, čije su krvne pretrage ukazivale na povišene vrijednosti kolesterola, koji su nedavno bili podvrgnuti ugradnji srčanih premosnica i čiji organizam nije reagirao na lijekove za smanjenje kolesterola na bazi statina.

U drugom istraživanju što su ga proveli izraelski naučnici ustanovljeno je da je konzumiranje crvenog grejpa, u odnosu na žuti plod, bolje te da je kod pacijenata koji su ga svakodnevno konzumirali bitno smanjena razina masnoća u krvi, posebno triglicerida. Naučnici vjeruju da su za ovakve rezultate odgovorni antioksidansi kojima obiluju plodovi grejpa, no ne isključuju ni mogućnost da crveni grejp sadrži za sada nepoznate kemijske sastojke odgovorne za smanjenje triglicerida te namjeravaju nastaviti istraživanja o tome.

Advertisement