Čudesna svojstva koromača – Ljekovita biljka iz naše kuhinje

Mnogi ljudi svjesni su svojeg zdravstvenog statusa, no malo je njih koji putem prehrane taj status pokušavaju popraviti.

To je prije svega slučaj u Americi, no u Europi i Aziji korištenje hrane u ljekovite svrhe je sasvim uobičajena praksa.

Primjerice, koromač se naveliko koristi u Grčkoj, Italiji i drugim mediteranskim zemljama. Iako, malo su poznata čudesna svojstva tog povrća.

Koromač je u potpunosti jestiv i iskoristiv. Vrlo je popularan u juhama, predjelima te je jedan od ključnih sastojaka alkoholnog pića apsinta. Uz svoj odličan okus, koromač nudi i mnogobrojna ljekovita svojstva. U starom Rimu, koromač je bio vrlo popularan i priznat u poboljšanju probave hane.

Također, i onda i danas bilo poznato da pomaže u radu bubrega, jetre, slezene i pluća. Njegove sposobnosti da održi cijeli probavni sustav u zdravlju i da funkcionira bolje poznate su više od 2000 godina.

Konkretno, koromač ublažuje probavne smetne, liječi nadutost, proljev i zatvor. Ostali zdravstveni problemi s kojima se koromač može boriti su: visoki krvni tlak, bolesti srca, menstrualne tegobe i prevencija raka.

Koromač je također poznat i po tome što suzbija apetit osobama koja ga imaju previše te pospješuje metabolizam. Studije pokazuju i da pomaže u suzbijanju masnih naslaga, poboljšava krvotok te je odličan izvor energije. Neka istraživanja pokazuju da povećava mokrenje što znači da može izbaciti višak vode iz organizma.

Studija provedena na sveučilištu u Granadi dokazala je da je koromač koristan za osobe koje pate od poremećaja lošeg spavanja. Zanimljivo da u hrvatskom jeziku postoje dva naziva, koromač i komorač, praktički u svakom mjestu se drugačije govori. No, njegova ljekovita svojstva su iznimna, uz to lako se uklapa u brojna mediteranska jela.