Čuli ste za Amenoreju? Riječ je o izostanku menstruacije

Amenoreja je pojava kod žena kada dođe do izostanka menstruacije. Obično se razlikuje primarna, kad se menstruacija uopće nije pojavila, i sekundarnu amenoreja, kad su krvarenja u početku bila pravilna pa počinju biti sve rjeđa ili potpuno izostanu.

Kako znamo da se radi o izostanku menstruacije, ako netko ima cikluse koji nisu redoviti?

Dakle, smatra se da je amenoreja nastupila ako menstruacija preskoči barem tri ciklusa.

Djevojka koja ne dobije menstruaciju do 16-te godine treba svakako otići na pregled zbog sumnje na primarnu amenoreju. Rijetki i slabi menstrualni ciklusi, stručno se zovu oligomenoreja, i dosta su česti u ranom pubertetu i nisu zabrinjavajući. U početku menstrualnih krvarenja, prvih par godina se ciklusi obično ne reguliraju. Čak i normalni ciklusi kod odraslih žena mogu svaki mjesec varirati za nekoliko dana. Kod nekih žena menstrualno krvarenje javlja se svaka tri tjedna, kod drugih svakih pet tjedana. Jačina krvarenja također je različita, krvarenje može biti obilno ili slabo. Ponekad krvarenje može izostati a sljedeće krvarenje nakon toga može biti obilno, što je najvjerojatnije posljedica preskočene ovulacije a ne pobačaja. Zabrinjavajuće je ako ciklusi traju manje od 21 dan, a krvarenja više od osam do deset dana ili ciklusi jako vremenski variraju tijekom nekoliko mjeseci. Takvi slučajevi ukazuju na probleme s ovulacijom.

Ako imate nekih problema sa menstrualnim ciklusima, a u nedoumici ste, svakako vam savjetujemo da posjetite vašeg liječnika ginekologa.