Debljina je velika prijetnja ženskom zdravlju

Debljina se smatra velikom prijetnjom ženskom zdravlju. Naime, debljina kod žena potiče rak dojke, dijabetes i pobačaj.

U godišnjem izvješću engleske službe za javno zdravstvo, navodi se da borba protiv ženske pretilosti treba biti nacionalni prioritet kako bi se spriječila zdravstvena katastrofa koja se približava.

Advertisement

Sally Davies, engleska liječnica, kaže da je debljina tako ozbiljan problem da mora biti prioritet za čitavu populaciju, ali posebno za žene jer prečesto skraćuje njihove živote, te negativno utječe na zdravlje njihove djece.

U Engleskoj je 2013. čak 64% žena u dobi između 34 i 44 godine i 71% žena u dobi između 45 i 54 klasificirano kao osobe prekomjerne težine ili pretile.

Advertisement

Treba uvesti porez na šećer – Debljina povećava rizik od puno bolesti, uključivo rak dojke, dijabetes 2 i srčane bolesti. Davies također upozorava da će se na kraju možda morati uvesti ‘porez na šećer’ kao jedina preostala opcija. Naglasila je činjenicu da žene moraju paziti na svoje tjelesno i mentalno zdravlje tijekom trudnoće. Ako je žena pretila tijekom trudnoće, postoji veća šansa za pobačaj ili prerani porod. Njezina debljina tijekom trudnoće također imaju utjecaj na zdravlje djeteta kasnije u životu, uključivo povećani rizik dijabetesa tipa B. U svom izvješću također poziva na bolje liječenje raka jajnika, te otvorenije rasprave o inkontinenciji koje su danas tabu.

Advertisement