Depresija je bolest – Neka istraživanja sugeriraju da su depresije uzrokovane i hormonalnim poremećajima i poremećaju metabolizma

Raširena bolest u razvijenom svijetu pogađa sve veći broj ljudi. Uzrokovana stresom, negativno utječe na raspoloženje, a ispoljava se kao duboka potištenost.

Depresija je dosta učestala bolest, koju je vrlo važno znati prepoznati i suočiti se s njom.

Osnovne karakteristike ove bolesti su sniženo, bezvoljno raspoloženje, žalost i beznađe, gubitak osjećaja zadovoljstva, gubitak snage i energije, javljanje osjećaja neodređenog straha, odnosno anksioznosti.

Tu su i osjećaj krivnje, bezperspektivnosti, bezizglednosti, gubitak volje za životom, razmišljanja o samoubojstvu i pokušaji. Uz to nastupa promjena mišljenja, sna i apetita.

Često su razmišljanja oboljelih osoba povezana sa osjećajima praznine, neznadnosti, očaja, tuge, razočarenja, a u najgorem slučaju i suicidalnih misli.

Nedostatak samopouzdanja je prisutan kod mnogih depresivnih osoba, a neka istraživanja sugeriraju da su depresije uzrokovane i hormonalnim poremećajima i poremećaju metabolizma. Uz depresiju česta su i druga oboljenja poput proljeva ili zatvora, otežanog disanja, ubrzanog rada srca i poremećaja cirkulacije.

>> Zbog čega nastaje depresija?

U liječenju depresije potrebno je vrijeme provoditi sa obitelji, prijateljima i dragim ljudima. Depresivna osoba treba izaći iz sebe te se mora provjeriti drugima. Potrebno je pronaći neku zanimaciju, hobi, nešto u čemu ćete moći uživati i što će odvratiti pažnju od negativnih misli.

Što se prehrane tiče, dobro je jesti hranu bogatom vitaminima B i E, te piti prirodne sokove i čajeve na bazi odoljena i krijesa.