Depresija kao posljedica nedostatka vitamina u organizmu

Depresija je, uz stres, jedan od najvećih problema suvremenog načina života. Najčešća od svih depresija je zbog emocionalnih poremećaja. Neka istraživanja sugeriraju da je ljudsko tijelo programirano da reagira depresijom na prekomjerni stres.

Čitav niz faktora utječe na pjavu depresije. To mogu biti traume iz djetinjstva, gubitak posla, gubitak voljene osobe ili bilo koje stvari zbog koje postajemo bespomoćni.

Depresija se liječi uz pomoć psihologa, kad je riječ o težim slučajevima. No u manjim depresivnim stanjima razgovor s partnerom, prijateljima ili obitelji moće pozitivno djelovati na osobu. Kod težih slučajeva pripisuju se i odreženi lijekovi.

Prirodni protuotrov za stres je vitamin B-kompleks. Uzmianjem tih vitamina čovjek ojača te se bolje nosi sa stresom i depresijom. Mnogi simptomi depresije u starijih osoba, kao što su smetenost, gubitak pamćenja te apatija, zapravo su posljedica pomanjkanja vitamina B12.

Preporuka je da se vitamin B-kompleks uzimam svaki dan u vidu kapsule ili tablete od 50 mg, jedna kapsula od 500 mg vitamina B1, te jedna tableta od 1000 mcg B12.