Devino mlijeko – nova superhrana

Sadašnjapopulacija deva u SAD-u iznosi oko 5000, a predviđa se da će se povećati. Naime, znanstvenici su otkrili mlijeko od te životinje kao superhranu pa američki poduzetnici i poljoprivrednici žele povećati njihovu populaciju jer će očekuje veliku potražnju tog mlijeka u skoroj budućnosti.

Iako se još uvijek smatra egzotičnim napitkom, u arapskim zemljama je devino mlijeko odavno poznato. Ono ima specifičan okus koji je nešto slaniji i vodenastiji od drugih, poznatijih vrsta mlijeka. U SAD-u je već otvoreno nekoliko farmi deva za proizvodnju mlijeka.

Advertisement

Ljekovitost ovog mlijeka je iznimna. Naime, devino mlijeko ima svojstva kojima ublažava simptome kod djece s autizmom i poremećajem koncentracije. Znanstvena istraživanja otkrila su još mnogo blagodati ove namirnice.

Razine kalija, magnezija, željeza, bakra, mangana, natrija i cinka su veće u devinom mlijeku nego u kravljem. Sadrži tri puta više vitamina C i deset puta više željeza. Također, bogato je nezasićenim masnim kiselinama i vitaminom B. Poznato je i da sadrži više masti i proteina u odnosu na kravlje mlijeko.

Advertisement

Znanstvenici su otkrili da tvar sadržana u devinu mlijeku zvana laktoferin može biti korisna za one koji pate od raka debelog crijeva, a takvih je više od sto tisuća ljudi svake godine u SAD-u. Laktoferin se veže sa željezom stoga ima potencijal da zaustavi oštećenja DNA.

Devino mlijeko u nekim se dijelovima svijeta uspješno koristi za liječenje dijabetesa. Naime, to mlijeko sadrži velike količine inzulina. Također, korisno je za jačanje dobrih crijevnih bakterija te poboljšanje imunološkog sustava.

Provode se i istraživanja o ljekovitosti devinog mlijeka na osobama oboljelima od hepatitisa. Rezultati su za sada vrlo pozitivni. Devino mlijeko izvrsno djeluje na zdravu funkciju jetre jer joj pruža mnoge potrebne hranjive tvari. Otkrivena su i druga antivirusna svojstva ove namirnice koja je smatra hranom budućnosti.

Advertisement