Djelovanje bakterija na ljudski organizam

U današnje ‘moderno’ doba došli smo do toga da ratujemo sa gotovo svim mogućim bakterijama, a kao rezultat dobili smo oslabljeni imunološki sistem, astmu i druge alergije, upozoravaju stručnjaci.

Toliko smo se okrenuli protiv tih mikroorganizama da smo stvorili sterilno okruženje, u kojem naš organizam nema prirodnih neprijatelja, pa si ne zna proizvesti niti obranu od njih.

Advertisement

Dakle, danas imamo situaciju da živimo u sterilnom svijetu u kojem organizam ne može da izgradi prirodni obrambeni mehanizam prema štetnim mikroorganizmima.

Advertisement

Tome je najviše pridonijelo prekomjerno propisivanje antibiotika i upotreba raznih antibakterijskih proizvoda, kao što su sapuni. Spomenuti proizvodi, pored štetnih bakterija ubijaju i one korisne koje žive u našem organizmu. Bez njih ne bismo mogli probaviti hranu ni apsorbirati korisne vitamine i minerale. Također, naša koža ima tanki sloj ‘dobrih’ bakterija koje nas štite od drugih koje napadaju izvana. Istraživanja su pokazala da antibakterijski sapuni ne peru ruke nimalo bolje od običnih, ali zato uništavaju zaštitni sloj korisnih bakterija i omogućuju prodor drugim štetnim mikroorganizmima. Studija objavljena u jednom medicinskom časopisu pokazala je da izloženost antibioticima u ranom dobu može kasnije dovesti do razvoja astme.

Advertisement