Djelovanje ribljeg ulja na ljudsko zdravlje

Američki znanstvenici su otkrili da riblje ulje može da zaštiti od negativnog djelovanja stresa na srce, i to zahvaljujući omega 3 masnim kiselinama.

‘U današnje vrijeme stres je postao normalan dio svakodnevice, izjavio je voditelj istraživanja prof. Jason Carter i dodao je kako uz sve to nam ne idu u prilog prehrambene navike koje naše tijelo stavljaju pod još veći stres.’

U istraživanju, koje je objavljeno u stručnom magazinu American Journal of Physiology, je sudjelovalo 67 osoba s normalnim vrijednostima krvnog tlaka. Sudionici su u razdoblju od 8 tjedana svakodnevno uzimali 9 grama suplemenata ribljeg ulja.

Na kraju istraživanja znanstvenici su radili različite testove, uključujući mjerenje razine krvnog tlaka i broj otkucaja srca.

Rezultati spomenutih testova su pokazali da suplementi smanjuju razinu kortizola u tijelu, reguliraju razinu otkucaja srca i smanjuju razinu slobodnih radikala. Znanstvenici nisu primijetili nikakav učinak na razinu krvnog tlaka.

Ovi rezultati upućuju da riblje ulje ima odličan učinak na zdravlje i smanjuje štetno djelovanje stresa na organizam.

Prethodna istraživanja su pokazala da stres povećava rizik od nastanka kronične upale u tijelu koja je jedan od vodećih uzročnika raznih bolesti, uključujući dijabetes tipa 2, bolesti srca i krvožilnog sustava.