Domaći sirup od islandske mahovine, odnosno islandskog lišaja

Recept za pripremu sirupa od islandske mahovine. Priprema nije zahtjevna, pa zašto ne isprobati? Prije samog početka, moramo napomenuti da se ova biljka pravilno zove Islandski lišaj.

Iako se ova biljka najčešće naziva islandska mahovina, nije riječ o mahovini. To ime potječe iz vremena kada se botanički nije pravila nikakva razlika između lišaja i mahovina, što danas mnoge od nas dovodi u zabludu.

Advertisement

Po današnjim pravilima biljka je lišaj pa je njezino pravo ime samo islandski lišaj.

Islandski lišaj nije raščlanjen na korijen, stabljiku i listove jer on spada u posebnu skupinu biljnih organizama čija je steljka sastavljena od alga i gljiva.

Steljka tog lišaja tvorevina je slična listu, visoka oko 10 cm te se s kratkim končastim organima učvršćuje na površinu zemlje. Ubraja se u lišajeve grmaše jer mu je steljka uspravnog rasta i nepravilno razgranjena poput malog grma.

Advertisement

Strana lišaja, okrenuta suncu, je maslinasto do smeđe-zelena, a donja strana je svijetlosive boje s bijelim mrljama. Ogranci lišaja su žljebasti, na vrhu prošireni i nepravilno trepavičasti.

Donji dijelovi stelje su crvenkaste boje. U svježem stanju lišaj je mekan i kožasto-žilav, dok je u suhom stanju krt i lomljiv, te mnogo svjetlije boje.

Za pripremu ovog ljekovitog domaćeg sirupa slijedite upute koje vam donosimo. Nadamo se da će vam ovaj prirodni lijek pomoći.

Petnaest grama lišaja — mahovine — nakvasi se u četvrt litre vode i stavi na toplo mjesto da stoji dva sata. Nakon toga se procijedi. Ostatak se ponovo prelije sa četvrt litre vode i stavi dva sata stajati. Tada se procijedi i spoji s prvom iscjeđevinom, doda po želji šećera i kuha dok se ne ukuha na polovinu.

Uzima se jedna žličica triput dnevno prije jela protiv vrtoglavice, grčevitog kašlja, protiv izbacivanja ispljuvka, bolova u prsima, krvotoku i crijevima.

Advertisement