Doručak je najvažniji dnevni obrok – Ne preskačite ga

Ako preskačete doručak trebate znati da vas to neće učiniti mršavijima. Naprotiv, istraživanja su pokazala da su osobe koje za doručak jedu žitarice ili peciva znatno vitkije od osoba koje ne doručkuju ili jedu mesne prerađevine i jaja.

Doručak je obrok koji bi trebao osigurati četvrtinu dnevnih potreba organizma za hranjivim materijama.

Advertisement

Baš zbog toga je važno što doručkujete. Dobar doručak uključuje treba uključiti mlijeko ili mliječne proizvode kao dobar izvor bjelančevina i kalcija, integralna peciva ili pahuljice, kao izvor složenih ugljikohidrata, i voće kao izvor prehrambenih vlakana te nekih vitamina i minerala.

Advertisement

Ako propustite doručak, mnogo je vjerojatnije da će vas tijekom dana napasti neutaživa glad koja će vas natjerati da zgrabite prvu hranu koja vam se nađe u blizini. Pored spomenutog, trebate znati da doručak ne djeluje pozitivno samo na liniju nego i na mentalne sposobnosti.

Djeca koja ujutro doručkuju bolje funkcioniraju ujutro i imaju više uspjeha u rješavanju problema, a odrasle osobe koje redovno doručkuju rade brže, manje griješe i bolje pamte u odnosu na osobe koje preskaču doručak. Doručak bogat složenim ugljikohidratima povoljno utječe na kratkoročno pamćenje.

Advertisement