Doživotna vakcina protiv gripe? Zanimljiva vijest za one kojima gripa pravi probleme…

Britanska kompanija SEEK je usavršila i uspješno testirala univerzalnu vakcinu protiv gripe koja može da osigura doživotni imunitet na različite viruse i izazivače te infekcije, objavljeno je u Londonu. Rezultati prve faze kliničkih ispitivanja preparata predstavljeni su na Svjetskom kongresu za gripu u Amsterdamu, prenose svjetske agencije.

Gripa nije toliko opasna bolest, koliko je uporna i ometa nas u svakodnevnim aktivnostima, barem jednom godišnje.

Advertisement

Vakcinu nazvanu FLU-v usavršili su stručnjaci kompanije SEEK, specijalizirane za istraživanja u oblasti inovativnih farmaceutskih sredstava.

Prema izvještaju prezentiranom na konferenciji u Amsterdamu, prva faza kliničkih ispitivanja na 48 dobrovoljaca je pokazala sigurnost preparata i njegovu sposobnost da izazove stabilan imunološki odgovor.

Advertisement

Vakcine protiv gripe koje se sada primjenjuju su zasnovane na površinskim antigenima virusa gripa, koji su veoma promjenljivi, pa zato sastav vakcina mora da se mijenja svake godine pred početak sezone epidemije, ističu stručnjaci. Za razliku od drugih vakcina FLU-v sadrži sintetičke analoge unutrašnjih bjelančevina virusa visoke stabilnosti, promjene u strukturi ovih bjelančevina nisu zabilježene tijekom 60-godišnjeg praćenja virusa gripa. Nova vakcina teoretski može da osigura dugotrajnu zaštitu od većine podvrsta virusa gripa. Moguće je, ističu autori, da će ovo biti i doživotna zaštita vakciniranih ljudi.

Rezultati druge faze kliničkih testiranja FLU-v, tijekom kojih će se ocjenjivati ne samo sigurnost već i efikasnost preparata, biti će, kako se očekuje, objavljeni početkom iduće godine.

Advertisement