Đumbir i kurkuma su odlični protiv prehlade

Protiv prehlade se najbolje boriti prirodnim sredstvima. Lijekovi iz prirode su jako efikasni, kako u prevenciji tako i u liječenju prehlade.

Prema drevnom indijskom načinu liječenja, glavni uzrok prehladama nisu toliko virusi i bakterije koliko neravnoteža u imunološkom sistemu.

U stvari, vjeruje se da prehlada nastupa najčešće onda kada je imunološki sistem oslabljen iz nekog razloga.

Da bi spriječili pojavu prehlade, odnosno da bi djelovali preventivno protiv prehlade preporučuje se što češće piti toplu vodu, čaj i mlijeko. Također, da bi prevencija bila uspješnija dobro je svemu dodati malo đumbira ili kurkume te ispirati grlo toplom vodom.

Ako se prehlada ipak već pojavila, preporučuje se biti na toplom i piti čaj od đumbira i kurkume. Čaj od đumbira i kurkume valja piti više puta na dan. Prilikom liječenja potrebno je izbjegavati masnu hranu jer ona pojačava prehladu. Neki narodni ljekari protive se uzimanju vitamina C u obliku limuna i naranči. To svoje razmišljanje objašnjavaju kiselkastim okusom, koji po njihovom, nadražuje grlo i pojačava izlučivanje sluzi te kašljanje.

Umjesto vitamina C u obliku limuna i naranči, vaše tijelo možete obogatiti spomenutim vitaminom pomoću svježe mljevenog bibera s medom. Naime, biber sadrži vitamin C, a med jača imunitet organizma.