Đumbir kao lijek – Ljekoviti korijen upečatljivog okusa

Đumbir je tropska začinska biljka, a u narodnoj medicini se koristi kao prirodni lijek za mnoge tegobe.

Đumbir se kao lijek primjenjuje za čišćenje organizma od toksina, pročitajte obavezno i članak detoksikacija organizma, zatim osvježava seksualni život i vraća vitalnost.

Korijen đumbira ima prijatnu aromu sa mirisom limuna a ukus mu je svjež slatkasto-ljutkast.

Za liječenje se najčešće koristi korijen đumbira ( svjež, ili sušen ) kao i prah te razne tinkture, ulje ili čaj od ove biljke.

Đumbir kao lijek pored toga što se pije koristi se i za obloge, kupke kao i čaj za inhaliranje.

Đumbir je veoma dobar antioksidant a ima i antigljivično, antibakterijsko, sedativno, antiseptičko i antipiretičko djelovanje.

Nariban ili samljeven, osušen ili svjež često se kombinira sa medom, bijelim lukom i drugim biljkama.

Smanjuje kolesterol, preporučuje se kod bolesti pluća, bronhitisa, astme, a pozitivno djeluje na zglobove protiv artritisa i drugih sličnih oboljenja.

U kombinaciji sa medom đumbir postiže zapažene rezultate kao prirodni lijek za prevenciju karcinoma i ostalih malignih oboljenja.

Čaj od đumbira je odličan za detoksikaciju organizma kao i prevenciju prehlade i za jačanje imuniteta.

Čaj od đumbira se priprema na sljedeći način: 1 žličicu osušenog korijena ili dvije žličice svježeg đumbira prelijte šalicom ključale vode. Sačekajte da se malo ohladi i lagano pijuckajte.

Đumbir kao lijek za bolove u grlu: pola žličice đumbira pomiješajte sa pola žličice meda. Od ove smjese napravite kuglice koje jedete na svakih dva sata. Bol će se smiriti već nakon nekoliko kuglica.