Dunja je dobar lijek protiv kašlja i napadaja astme

Dunja je prava voćka jeseni. Plod ove biljke obiluje vitaminima i drugim, nama potrebnim elementima. Osim male količine kalorija i masti, dunja je bogata proteinima, ugljikohidratima, dijetalnim vlaknima, a sadrži i mnogo taninskih materija i pektina.

Svakako je dunja voćka koju treba konzumirati.

Kod nas je svi poznaju, ali se ipak malo koristi. To bi trebalo promijeniti jer je dunja bogata vitaminima, pa da spomenemo kako u dunji možemo pronaći najviše vitamina C, ali i veliku količinu karotena, odnosno provitamina A, te vitamine B1 i B2, kao i nijacin.

Dunja u sebi krije bakar, kalij, kalcij, magnezij, natrij, željezo, sumpor i klor. Sjemenke ploda ove biljke sadrže čak 15% ulja i velike količine važnog sastojka amigdalina, odnosno vitamina B17, koji ima antikancerogeno djelovanje.

Ljekoviti dijelovi biljke su plodovi, listovi i sjemenke, a posebno trebamo spomenuti sok i sirup pripremljen od dunje. Zahvaljujući taninu i sluzi, dunja povoljno djeluje na rad crijeva i sprječava infektivne bolesti.

Sok od dunje, ukuhan s istom količinom šećera, liječi kašalj, astmu i akutnu dijareju, odnosno proljev. Pečena ili kuhana dunja, preporučuje se kod upala želudačne i crijevne sluzokože, ali i za liječenje slabokrvnosti.

Čaj od cvjetova dunje pomaže u smirivanju kašlja, a čaj od sjemenki ove biljke djeluje umirujuće, te otklanja nesanicu kao i neprijatan zadah iz usta.

Dunje se mogu kuhati ili peći, pa najčešće služe za pripremu kompota, želea, marmelada i voćnih kašica. Dobro se slažu s pečenim mesom, piletinom, pačjim mesom, junetinom i mesom divljači.