Eliksir mladosti u tabletama!? Nismo zagovornici sintetičkih lijekova, ali svakako prenosimo zanimljivu vijest

Tableta, za koju američki naučnici kažu da je pravi “eliksir mladosti”, sadrži lenalidomid koji podstiče proizvodnju imunih stanica.

Životni vijek možda neće biti produžen, ali ćemo duže biti mladi i zdravi. Američki istraživači tvrde da su otkrili čarobnu tabletu koja produžava životni vijek tako što jača imunološki sistem.

Tableta, za koju kažu da je pravi “eliksir mladosti“, sadrži lenalidomid koji podstiče proizvodnju imunih stanica koje usporavaju proces starenja.

Time se poboljšava sposobnost tijela da se odbrani od raznih bolesti, kao što su tumori, piše londonski “Telegraph”. Dr Edvard G. sa Kalifornijskog univerziteta kaže da lijek možda neće učiniti da ljudi žive duže, ali će im svakako osigurati kvalitetniji život jer će duže biti zdravi.

Budući da je potrebno uzimati samo male količine lijeka, stručnjaci vjeruju da njegovo korištenje neće izazvati bilo kakve nuspojave.

Oprez! Lenalidomid je po svojoj strukturi sličan talidomidu, supstanci u sastavu tablete protiv jutarnje mučnine koja je komercijalizirana 1961. godine, ali je poslije nekog vremena povučena sa tržišta jer je dovođena u vezu sa oštećenjima fetusa. Zbog toga dr Edvard kaže da mlade žene ne bi nikako trebalo da uzimaju tu tabletu.