Eterična ulja i aromaterapeutske tehnike u svrhu smanjivanja simptoma PMS-a

PMS je poremećaj koji se javlja kod dvije trećine žena. Karakteriziraju ga fizička i emocionalna uznemirenost nekoliko dana prije mensturacije, a kod nekih žena javlja se do čak dva tjedna prije menzesa.

Ipak, razna eterična ulja i aromaterapije mogu biti vrlo uspješne u smanjivanju tegoba i simptoma PMS-a, poput zatvora, nesanice, promjena raspoloženja, osjetljivosti grudi, nadutosti i glavobolje.

Za najbolji uspjeh u smanjivanju tegoba preporučuje se kombinacija aromaterapije i promjena u prehrani. Promjena se odnosi na smanjenje unosa soli i masnoća životinjskog porijekla, te šećera, crvenog mesa i previše mliječnih proizvoda.

Upotrijebiti možete komorača, borovnice, ružmarina i geranija za masažu. Takva masaža može znatno smanjiti zadržavanje tekućine u organizmu. Eterična ulja kao što su muškatna kadulja, slatki komorač i ruža utječu na proizvodnju hormona.

Za ublažavanje stanja depresije i iritanosti dobri su bergamot, rimska kamilica i ruža. Za uspješno tretiranje PMS-a aromaterapijom, potrebno je svakodnevno koristiti mješavinu od bilo kojih navedenih eteričnih ulja u ulju noćurka. Najefikasniji omjer je 40 kapi eteričnih ulja u 100 ml ulja noćurka. Takvu mješavinu koristite za njegu tijela ili ju dodajte u toplu kupku.