Falsificirani lijekovi ubijaju sve više ljudi

Uredi koji prate kontrolu protoka lijekova u svijetu ističu da je danas u prometu čak 10% lažnih, odnosno falsificiranih lijekova.

To je ogromna brojka, a ako pričamo o novčanom gubitku, odnosno profitu crnog tržišta, onda se govori o brojci od 200 milijardi eura godišnje, ili 20 do 40 % više nego od šverca narkotika.

Dodatna zabrinutost je i to što od konzumiranja tih lijekova direktno ili indirektno smrtno strada 800.000 Afrikanaca svake godine. Ovo tržište sve više pogađa i druge kontinente, a zabrinutost u svijetu je sve veća.

Krijumčarenje lijekova u Africi je još opasnije nego u drugim dijelovima svijeta, jer je njime obuhvaćen veliki broj medikamenata od vitalnog značaja, kao što su antibiotici, lijekovi protiv malarije, tuberkuloze i side.

Bolesnici na taj način ili uzimaju manju dozu od potrebne, ili u sebe unose toksične materije.

Iako se 11 zemalja zapadne Afrike uključilo 2009. godine u borbu protiv nedozvoljene trgovine lijekovima, pod nazivom “apel iz Kotonua”, krijumčarenje se nastavilo, posebno iz Kine, zbog visokih cijena lijekova ali i zbog čestih nestašica.

Građani su zbog toga često primorani da se okreću kupovini lijekova na crno, na ulici, ili preko interneta gdje je roba čak tri puta jeftinija.

I sami farmaceuti se nerijetko snabdijevaju od uličnih prodavača zbog učestalih nestašica.