Giht uzrokovan prekomjernom količinom mokraćne kiseline

Giht je vrsta artritisa uzrokovana prekomjernom količinom mokraćne kiseline, tj. nusprodukta tvari zvane purin. Ta tvar se nalazi u mesu , šparogama, inćunima, piletini i gljivama. Poremećaj razgradnje mokraćne kiseline uzrokuje gomilanje mokraćne kiseline i urata u krvotoku i zglobovima. Tada dolazi do uništavanja zglobova i taloženja soli u koži i hrskavici, posebno u nožnom palcu.

Giht je zapravo uzrokovan greškom u metabolizmu te kod nekih ljudi već male količine pogrešne hrane mogu izazvati napadaj bolesti.

Advertisement

Advertisement

Preporuča se jedenje sjemenaka grožđa jer sadržavaju bioflavonoide, tvari koje voću daju boju. Bioflavonoidi djeluju s vitaminom C spriječavajući uništavanje kolagena što može pogoršati simptome artritisa. Sok od celera je odličan diuretik koji potiče protjecanje urina kroz bubrege i može ublažiti simptome gihta.

Vitamin B-kompleks uzima se u dozi od jedne tablete ili kapsule od 50 mg dva do tri puta na dan uz jelo. Vitamin B6 se uzima u vidu jedne tablete od 50 mg tri puta na dan. Kako biste unijeli višestruke antioksidanse u tijelo preporučuje se uzimanje kombinacije koja sadržava alfa i betakarotene, superokside dismutaze, vitamine C i E, te selen.

Advertisement