Ginseng je dobar za jačanje imuniteta

Već smo spominjali ljekovitu biljku ginseng. Naime, riječ je o biljci koja je u svijetu alternativne medicine poznata po svom jako ljekovitom korijenu.

Već više tisuća godina ovaj korijen se primjenjuje u istočnoj medicini, a dobar je kao pomoć pri liječenju šećerne bolesti, za liječenje stresa, živčane iscrpljenosti, a u zadnje vrijeme se sve više koristi i kod nas.

Osim tradicionalne kineske medicine i mnoga suvremena naučna istraživanja podupiru ljekovito djelovanje ginsenga. Pokazalo se da biljka štiti probavni sustav čovjeka, ublažuje stres, pomaže u mršavljenju, poboljšava cirkulaciju i moždanu aktivnost, jača organe i poboljšava imunitet općenito.

Baš zbog spomenutih djelovanja na naš organizam, ginseng je odlično prirodno sredstvo u borbi protiv zimskih prehlada i viroza.

Ipak, ginseng ne treba uzimati osoba sa povišenom tjelesnom temperaturom ili ako se pojave nuspojave poput crvenih očiju, osipa ili proljeva. Također, starije osobe, trudnice, dojilje i kronični bolesnici se trebaju prije korištenja ove biljke posavjetovati sa osobnim liječnikom.

Kako smo već spomenuli, ginseng je poznat po svom korijenu, a razlog tome je taj što je taj dio biljku ljekovit dok drugi nisu. Biljku opisujemo kao bjelogoričnu biljka svijetlog, mesnatog korijena i stabljike sa tamnozelenim, ovalnim listovima. U narodnoj medicini se koristi samo korijen biljke, kao i u farmaciji. Dostupan je u obliku praha, nasjeckan i osušen ili se pije kao čaj ili uzima kao tekući ekstrakt.

Za još detalja o ginsengu pročitajte članak Ljekovita biljka ginseng.