Glavobolja izazvana pomanjkanjem vitamina

10% svih glavobolja su migrenske glavobolje, a približno 60% osoba koje pate od takvih problema su žene. Glavobolje spadaju u red najčešćih zdravstvenih problema, a svatko od nas barem ih je jednom iskusio.

Bolovi u glavi dijele se na tenzijske, vaskularne, glavobolje uslijed stezanja mišića i upale, te migrenske, koje mogu izazvati alergije te izloženost kemikalijama u hrani.

Premalo magnezija se smatra jednim od uzroka migrenskih glavobolja. Svakodnevno uzimanje dopuna ovog minerala može smanjiti pojavu migrena kod osoba koje su sklone glavoboljama.

Previše bakra i premalo cinka također može biti uzrok jer bakar potiče aktivnost vazoaktivnih amina, kemijskih tvari koje utječu na veličinu krvnih žila. Pretjerana aktivnost može uzrokovati migrenu. Samo male količine cinka mogu sniziti i doržavati razinu bakra u krvi.

Osim toga, hrana koju jedemo može utjecati na pojavu glavobolja.

Razna istraživanja potvrdila su sposobnost tijela da samo stvori tvari koje uklanjaju bol, a zovu se endorfini. Hrana bogata kolinom može osigurati sirove sastojke za te kemijske tvari. Kolin nalazimo u B vitaminima, posebno u B1, B2, B6 i vitaminu E.