Gljiva sunčanica – Samo iskusni gljivari se trebaju upuštati u branje sunčanice

Sunčanica na svijetlim proplancima te uz rubove šume mami sladokusce. Ipak, trebate biti oprezni prilikom branja…

Sunčanica može narasti u visinu i do 40 cm, ima relativno tanak stručak a potpunu visinu gljiva dostigne prije nego se klobuk sasvim otvori.

Spomenuli smo da gljiva ima jako tanak stručak, pa da napomenemo i to da on nije jestiv. Za konzumiranje se upotrebljava samo klobuk. Klobuk je u početku okruglastog oblika, kasnije se otvara i u sredini je lako vidljivo ispupčenje tamno smeđe boje. Cijeli klobuk je prekriven ljuskama tamno smeđe boje a sam klobuk je bijel do sivo smeđe boje.

Stručak je vitak, šupalj i smeđe boje, na njemu se nalazi prsten bijele boje koji je pomičan. Ispod klobuka su bijeli listići, drže se za collarium. Odmaknuti su od stručka oko 1 mm. Miris gljive je ugodan i podsjeća na lješnjake.

Ako berete gljivu sunčanicu, trebate biti jako oprezni! Pročitajte tekst do kraja…

Bolje je baciti jestivu gljivu nego pojesti otrovnu, kažu znalci pa stoga upozoravaju da kod branja sunčanice treba biti vrlo oprezan.

Sunčanica je baršunasta i suha gljiva, prsten je čupav, a cijela gljiva je paperjasta. Na stručku, koji može narasti do 30 centimetara, nalazi se lijepi, veliki klobuk, koji se može raširiti također do 30 centimetara.

Može ih se pripremati na roštilju, a ukusne su i pohane.