Gonoreja – spolna bolest iz starog zavjeta

Gonoreja se može uspješno liječiti, ali je zbog promiskuiteta opstala stoljećima. Dok se u svijetu godišnje registrira do 300 milijuna novih slučajeva, u nas je sve rjeđa, kao i u većini europskih zemalja.

Muškarci obolijevaju tri do pet puta više od žena.

Advertisement

Uzročnik se prenosi sekretima, svim vrstama spolnih odnosa i sa zaražene majke na dijete. Nakon inkubacije od jednog do 14 dana, u 90 posto zaraženih muškaraca razvije se upala mokraćne cijevi, sjemenika i prostate, uz gnojni iscjedak i bol kod mokrenja, odnosno svrbež rektuma, iscjedak i bol kod defekacije kod analne infekcije. U žena se javlja uretritis, cervicitis i upala u maloj zdjelici, uz bol pri mokrenju, žut ili krvav iscjedak, krvarenje između ciklusa i bol u trbuhu. Visok je i rizik od neplodnosti, ektopičnih trudnoća, Bartholinitisa i apscesa, konjuktivitisa, perihepatitisa i diseminirane infekcije. Kod zaraze oralne sluznice moguća je grlobolja. Moguće su i upale oka, ždrijela i rektuma.

Advertisement

Dijagnostika – Metoda izbora je PCR dokaz bakterijske DNA iz obriska, a mikroskopski pregled preparata bojenog po Gramu važan je za brzu orijentaciju. Kultura bakterije radi se kao potvrda dijagnoze postavljene mikroskopom.

Terapija je antibiotska. Liječiti se moraju oba partnera, a do izlječenja suzdržavati se od spolnih odnosa ili koristiti kondom.

Advertisement