Gubitak pamćenja – Poboljšana prehrana i razni dodaci hrani mogu pomoći da sačuvate dobro pamćenje

Gubitak kratkoročnog pamćenja česta je pojava kod starijih osoba, no postoje prirodne tvari koje pomažu održavanju pameti i oštroumnosti i u tim godinama.

Kratkoročno pamćenje uključuje dio mozga koji se koristi za prisjećanje nedavno usvojenih informacija, poput broja telefona ili imena sugovornika.

No iako se zaboravnost može dogoditi svakome, puno je veća vjerojatnost da se dogodi starijim osobama. To se može dogoditi i zbog toga što je stariji mozak možda u nemogućnosti proizvesti istu količinu kemikaliju neurotransmitera kao prije, a koji su ključni u funkciji pamćenja.

Poboljšana prehrana i razni dodaci hrani mogu pomoći da sačuvate dobro pamćenje. Vitamin B1, koji se još naziva i tiamin, potreban je kod normalnog funkcioniranja mozga. Niska razina tog vitamina može uzrokovati jedva zamjetljive promjene u funkciji mozga kod starijih, a koje mogu dovesti do gubitka pamćenja. Izvoti vitamina B1 su pivski kvasac, nerafinirane žitarice, riba, suncokret, šunka i kikiriki.

Folna kiselina može također spriječiti gubitak pamćenja i održati normalnu razinu homocistina, aminokiseline koju nalazimo u tijelu.

Pomanjkanje vitamina B12 može biti uzrok određenih neuroloških simptoma, od slabosti, gubljenja ravnoteže, promjene raspoloženja, dezorijentacije pa do gubitka pamćenja.

Kolin je također bitan za funkciju mozga, a dobri izvori njega su u jajima, kupusu, kikirikiju i cvjetači.