Hrana bogata magnezijem

Magnezij pomaže funkciji srca, mišića i imunološkog sustava. Studije pokazuju da gotovo polovica Amerikanaca ne konzumira dovoljno hrane bogate magnezijem, a slično je stanje i u cijelom svijetu.

Oko 60 posto magnezija u našem tijelu nalazi se u kostima, ostatak je u tkivima.

Advertisement

Odrasli muškarci trebali bi uzimati 400 miligrama dnevno, a žene 310, s tim da se ta količina kod žena povećava sukladno dobi.

Idealan način za unos magnezija je putem prehrane, a ne korištenjem dodataka prehrani. Izdvojili smo neke namirnice koje su odlične za unos tog minerala.

Bademi – osim što su bogati vitaminom E i antioksidansima koji čuvaju imunološki sustav, također sadrže i magnezij.

Banane – nude puno hranjivih tvari, prije svih kalij, magnezij i ugljikohidrate. Može ih se konzumirati na razne načine, bilo kao smoothie, narezane i pomiješane sa zobenim pahuljicama ili kikiriki maslacem, ili jednostavno ogulivši koru i jesti ih.

Advertisement

Obrano mlijeko – šalica mlijeka dnevno daje oko trećine dnevno preporučene količine kalcija, a sadrži i dosta magnezija. Također, dobar je izbor kalija, vitamina B12 i D te bjelančevina.

Brokula – kao i drugo zeleno povrće, brokula je sjajna namirnica. Njome ćete povećati razinu magnezija, a uz to ćete i smanjiti rizik od mnogih bolesti. Najbolje ju je konzumirati sirovu ili lagano kuhanu na pari, a dobro ju je, primjerice, upariti s rajčicom.

Grašak – mogućnosti konzumacije graška su mnogobrojne. Od salate ili juhe do umaka uz tjesteninu.

Slatki kukuruz – iako sadrži dosta šećera, slatki kukuruz je odličan izvor vlakana, vitamina B i C te biljnih bjelančevina. Možete ga ispreći i posoliti te tako jesti, ili ga upariti u neku salatu s maslinovim uljem.

 

Advertisement