Hrana koja čisti organizam i pomaže jetri – Koje su to zdrave namirnice?

Naša jetra je super važna za zadržavanje našega tijela zdravim i bez štetnih tvari. Ona pretvara hranjive tvari, sagorijeva masnoće, sprema vitamine i minerale, stvara proteine i enzime te eliminira toksine i druge tvari koje štete našem organizmu. Budući da obavlja toliko vitalnih funkcija nije ni čudno što je sklona bolesti.

Svijet oko nas postaje sve otrovniji. Pesticidi, zagađenje zraka, GMO, prerađena hrana i slične stvari pogoršavaju naše zdravlje.

Advertisement

S time i jetra ima sve važnije funkciju pa valja konzumirati namirnice koje pomažu jetri i čiste naše tijelo. Donosimo neke od najboljih namirnica za to.

Na prvom mjestu treba svakako spomenuti zeleno lisnato povrće. Ono sadrže iznimno bitne hranjive tvari, povećava protok žuči i pomaže očistiti jetru eliminirajući teške metale, pesticide i herbicide. U zeleno lisnato povrće ubrajaju se špinat, kelj, maslačak, rikola, potočarka, blitva.

Nakon zelenog lisnatog povrća po nekakvoj hijerarhiji zdravih namirnica dolazi češnjak. Njegovi spojevi aktiviraju jetrene enzime kako bi se što više toksina uklonilo iz tijela. Također, češnjak štiti jetru od toksičnih oštećenja.

Advertisement

Povrće kao što su brokula i cvjetača također je jako zdravo. Ono povećava razinu glukozinolata koji je poznat po tome što eliminira kancerogene tvari. Od voća treba izdvojiti avokado. Neki stručnjaci čak smatraju da je avokado najbolja hrana za oštećenu jetru. Studije pokazuju da 1 do 2 avokada na dan imaju veliki učinak na zdravlje. Jer ne samo da pomažu u oporavku jetre, nego ju štite i od otrovnog preopterećenja.

Agrumi su vrlo bogati vitaminom C koji potiče proizvodnju jetrenih enzima zaduženih za obradu i uklanjanje toksina, masnoća i drugih štetnih tvari. Kurkuma štiti jetru od toksina te joj pomaže u regeneraciji oštećenih stanica. Treba još izdvojiti šećernu repu, jabuke, šparoge i zeleni čaj koji također čiste tijelo.

Advertisement