Hrana koja ubrzava metabolizam

Energija, metabolizam i zdravlje. Sve su to povezani faktori koji utječu na kvalitetu našeg života. Jak, odnosno brz metabolizam možete postići odabirom hrane koju konzumirate. Koja je to hrana koja ubrzava metabolizam?

Metabolizam zahtijeva hranu kako bi imao energije, stoga, ako tijelo ne dobije dovoljno hrane neće imati ni energije.

Advertisement

Općenito, metabolizam djelomično određuju genetika, dob i spol. Promjenom načina života možemo ubrzati metabolizam, koji će onda poticati probavu, poticati tijelo da lakše spali masti. Postoji dosta namirnica koje ubrzavaju metabolizam i time rade pozitivne učinke za zdravlje.

Agrumi – ubrzavaju metabolizam, a uz to, voće poput grejpa pomaže sagorijevati masnoće. Budući da su bogati vitaminom C, izuzetno su zdravi.

Češnjak – dodavanje češnjaka u obroke bogate mastima i ugljikohidratima može potaknuti brži rad metabolizma. Istraživanja su ustanovila da češnjak ima i druga čudotvorna svojstva. Primjerice, pomaže u kontroli razine lipida u krvi.

Advertisement

Zeleni čaj – znanstvene studije pokazuju da ekstrakt zelenog čaja značajno može potaknuti metabolizam, ali i dati razne druge zdravstvene beneficije. Ukusan je i bogat antioksidansima koji se bore protiv slobodnih radikala.

Bademi – sadrži mononezasićene masti koje nemaju pretjerano negativan utjecaj na težinu jer daju osjećaj sitosti.

Avokado – bogat je mastima i kalorijama, ali također ima i puno vlakana, vitaminima i mineralima. Što je još važnije, većina kalorija u avokado su mononezasićene masti, koje pomažu kontrolirati metabolizam.

Mnogi začini – curry, papar, senf, crvena paprika i cimet također su odlični za ubrzanje metabolizma.

Još o metabolizmu možete pročitati u članku koji smo ranije objavili.

Advertisement