I bebe prepoznaju šefa u kući – Zanimljivi rezultati istraživanja sa Harvarda

Već sa deset mjeseci bebe su svjesne da veličina predstavlja moć, pokazalo je istraživanje s Harvarda. Pročitajte ovu zanimljivu teoriju u vezi naših najmlađih i najdražih…

Ovo nije prva studija koja ukazuje da su bebe vrlo mudre, jer su prethodne pokazale da šest mjeseci stara beba razumije razliku između prijatelja i neprijatelja.

Advertisement

Već s deset mjeseci bebu su svjesne da veličina predstavlja moć, pokazalo je istraživanje s Harvarda.

Pomoću te vještine zaključuju da lav predstavlja veću prijetnju od mačića, a omogućava im da razumiju i svoje mjesto u poretku porodice ako imaju stariju braću i sestre.

To nužno ne znači da ta vještina nije urođena, već je djeca jednostavno ne znaju koristiti do dobi od deset mjeseci.

Advertisement

Bebe su spremne da razumiju apstraktne aspekte njihovog društvenog svijeta. Tradicionalni kraljevi i poglavari sjede na povišenim prijestoljima i tako djeluju veći, dok njihovi sluge koji kleče djeluju manji. Mnoge životinje, kao što su mačke i ptice mogu se ispružiti i djelovati većima nego što jesu.

Naš rad sugerira da čak i ograničena socijalizacija, djeci koja još ne govore može omogućiti da razumiju takve odnose. Ovo nije prva studija koja ukazuje da su bebe vrlo mudre, jer su prethodna istraživanja pokazala da šest mjeseci stara beba može da uoči razliku između prijatelja i neprijatelja, sugerirajući da smo rođeni s moralnim kodom.

Advertisement