I nauka je potvrdila da je protiv bolova đumbir bolji od tableta

Novo istraživanje potvrdilo je činjenicu da je đumbir jako dobar za smanjivanje bolova, te daje u svom djelovanju jednako dobar kao i konvencionalni lijekovi protiv bolova.

Đumbir je naime podjednako efikasan kao i lijekovi protiv bolova, poput ibuprofena.

Advertisement

I dok je ibuprofen jedan od najpopularnijih lijekova protiv bolova, ovo istraživanje, koje je objavljeno u časopisu Arthritis, pokazuje da on ne smanjuje nivo citokina u tijelu.

Citokini mogu biti negativni i pozitivni, a negativni su vrsta supstanci koje šire upalne procese u tijelu, a istraživanja su pokazala da su povezani s pogoršanjem simptoma artritisa i osteoartritisa.

Đumbir je poznat po svojim odličnim ljekovitim svojstvima, a ovo istraživanje to iznova potvrđuje’, izjavila je voditeljica istraživanja Dr. K. K. Srivastava.

Advertisement

Prethodna istraživanja su pokazala da lijekovi protiv bolova mogu povećati rizik od nastanka raznih zdravstvenih tegoba, uključujući probleme sa vidom, gomilanje suvišnih kilograma, kratkoću daha, depresiju, srčanu aritmiju, slabost mišića, visok krvni tlak, glavobolje, anksioznost, bolove u grudima, probleme sa spavanjem, akne, sporo zarastanje rana i brojne druge.

Đumbir dokazano ima protuupalno djelovanje i značajno smanjuje razinu citokina u tijelu. Što se štetnog djelovanja tiče, potrebno je pratiti upute liječnika ili stručnjaka jer su neka istraživanja pokazala da prekomjeran unos đumbira može imati štetno djelovanje na probavni sistem.

Osim što ublažava osjećaj bola, đumbir sprječava nastanak kronične upale u tijelu, a također može ublažiti već postojeću upalu. Odlično je to što sirovi i termički obrađeni đumbir imaju potpuno ista svojstva.

Kako konzumirati đumbir? Nasjeckani sirovi đumbir dodajte u kuhana jela, juhe i umake. Dodajte đumbir u sokovnik dok pripremate sokove. Potražite suplemente đumbira, uglavnom dolaze u obliku kapsula. Kuhajte sirovi đumbir u vodi oko 45 minuta, a zatim ga popijte kao topao ili hladan čaj.

Advertisement