Imela – Hrastova imela ima najbolja ljekovita djelovanja i u medicini je baš ona najvažnija

Druga imena su lijepak, omela i mela. Ljekovita biljka poluparazit, može se pronaći i kod nas, ali treba paziti prilikom korištenja.

Imela (Viscum album) je polu-parazit koji se zimi lako može uočiti na golom granju stabala.

Imela se djelomično smatra nametnikom, jer od domaćina oduzima samo vodu i anorganske tvari.

Neki je, naprotiv, nazivaju potpunim nametnikom jer smatraju da od domaćina oduzima i organske tvari. Po trećoj pretpostavci imela nije niti djelomično, odnosno polu nametnik, niti potpuni nametnik, nego odnos između imele i biljke domaćina predstavlja zajednički život, takozvanu prirodnu simbiozu dva živa organizma.

Imela ne samo da živi od domaćina, nego domaćinu zimi ustupa, kao zimzelena biljka, asimilirane tvari.

U svakom slučaju je imela predmet daljnjih istraživanja. Iskustvo, međutim, pokazuje da postoji duboka međusobna ovisnost između imele i domaćina, jer imela dovodi domaćina do odumiranja, no i imela propada, ako nastanjeno drvo odumre. Imela sa druge strane ipak treba biljku domaćina za životno potrebnu zajednicu jer sjeme imele neće proklijati ni u vodi, ni u zemlji.

Za stanište preferira voćke i u nekim krajevima raste u velikim količinama na topolama. Hrastova imela je medicinski najvažnija. No, kod prejakih doza imela je otrovna.

Posljedica je gubitak osjeta i napredujuća oduzetost. Osobito su opasne bobice, zbog čega se smiju koristiti samo zeleni dijelovi, listovi i grančice. Kod pravilna doziranja je ona ipak vrijedno sredstvo za reguliranje krvnoga tlaka. Povrh toga potiče izlučivanje mokraće i ublažava grčeve.

>> Ljekovita biljka imela

Branje: Grančice s listovima ubrati krajem jeseni. Bobice koje se tu nalaze oprezno ukloniti. Ubrano ostaviti da se suši u sjeni, razlomiti u male komade i držati u neprozirnim staklenim posudama.