Ishrana bogata vlaknima produžava život – Jedite zdravo

Ishrana bogata prirodnim vlaknima povećava šanse za oporavak nakon srčanog udara te produžava život za oko devet godina, javljaju američki stručnjaci koji su vodili studije na tu temu.

Prema rezultatima istraživanja, koji su objavljeni u časopisu “Britanski medicinski žurnal”, svakodnevno povećanje unosa hrane bogate prirodnim vlaknima za 10 grama povezano je sa smanjenjem rizika smrtnosti za 15 posto.

Vlaknasta hrana regulira krvni tlak i razinu kolesterola, kažu naučnici te dodaju kako je najjednostavnije, za početak, zamijeniti unošenje bijelog kruha onim od brašna od cjelovitog zrna pšenice.

Stručnjaci preporučuju dnevno unošenje do 38 grama vlakana, javlja BBC.

Dobri izvori vlakana su voće, kao što su banane i jabuke, korjenasto povrće, poput mrkve i krumpira, kruh od cjelovitog zrna pšenice, cerealije i mekinje.

Krumpir u ljusci i pečene mahunarke sadrže oko 10 grama vlakana, dok dvije kriške kruha od cijelog zrna sadrže oko četiri grama, na kilogram spomenute namirnice.

Konzumiranje hrane koja ne sadrži vlakna, povezano je sa problemima u probavi i nadutosti, što može da dovede do pojave karcinoma, ali i nekih srčanih poremećaja.

U istraživanju je utvrđeno da je mogućnost preživljavanja nakon srčanog udara povećana u ovisnosti od unosa vlaknaste hrane, posebno za doručak.