Izbjegavajte kruh i tjesteninu od običnog brašna

Prehrana bogata prerađenim žitaricama kao što su bijeli kruh, tjestenina od običnog brašna te bogata šećerom može povećati rizik od depresije kod starijih žena, zaključak je istraživanja kojeg su proveli znanstvenici sa Sveučilišta Columbia.

Nasuprot tome, prehrana bogata cjelovitim žitaricama i povrćem smanjuje taj rizik.

Advertisement

Oko tri posto ljudi u Velikoj Britaniji pati od depresije, a u SAD-u čak osam posto starijih od dvanaest godina. Simptomi te bolesti su osjećaj tjeskobe, praznine, krivnje, bespomoćnosti, tuge, bezvrijednosti, razdražljivost, umor, nemir, poteškoće u koncentraciji, poremećaj u spavanju i suicidalne misli.

Rafinirati ugljikohidrati poput bijelog brašna i bijele riže imaju visok udio jednostavnih šećera i malo drugih hranjivih tvari. Te namirnice su i visoko na ljestvici glikemijskog indeksa.

Advertisement

Znanstvenici su prikupili podatke o više od 70.000 žena u menopauzi. Otkrili su da veća konzumacija šećera i rafiniranih žitarica je povezana s višim glikemijskim indeksom, a obje te stvari su povezane s nastupanjem depresije. Suprotno, žene koje su jele više vlakana, cjelovitih žitarica, voća i povrća imaju su znatno manji rizik.

“To sugerira da promjene u prehrani mogu poslužiti kao prevencija depresije” – rekao je istraživač James Gangswich.

Kada hranimo svoje tijelo i mozak zdravo, to jest kada im kroz hranu dajemo puno hranjivih tvari, tada se osjećamo bolje, a tada je i rizik od depresije znatno niži. Znanstvenici su primijetili i da prehrana s puno nezdravih žitarica i šećera je povezana s većim rizikom od upala i kardiovaskularnih bolesti, a što je opet povezano s depresijom.

Da bi se zaštitili od te teške bolesti, potrebno je živjeti životom bez puno stresa, no to je u današnje vrijeme teško moguće, stoga, moramo posegnuti za opuštanjem poput meditacije, fizičke aktivnosti, druženja s obitelji i slično.

Advertisement