Jaja nas štite od raka, bolesti srca, ali i debljanja

Rezultati najnovijih istraživanja daju nam za zaključiti kako nas jaja štite od bolesti srca, raka dojke i bolesti očiju, a mogu nam pomoći i ako želimo izgubiti suvišne kilograme.

Ovi rezultati najnovijih istraživanja daju nam za pravo da pobijemo staro uvriježeno mišljenje kako su jaja loša za srce zbog kolesterola. Naime, današnjim metodama testiranja, naučnici su došli do zaključka da jaja sadrže neškodljiv kolesterol.

Advertisement

Britanski naučnik dr. B. Griffin proučio je 30 studija o utjecaju jaja u prehrani te došao do zaključka da osobe koje jedu jedno ili više jaja dnevno nemaju niti malo veći rizik od bolesti srca i krvnih sudova od onih koji uopće ne konzumiraju ovu namirnicu. Čak naprotiv, jaja zbog svoje hranjivosti i brojnih korisnih sastojaka povoljno utječu na naše zdravlje. Između ostalog, jaja obiluju vitaminima A, B, D i E, te sadrže jod, fosfor i lutein, a jako važna činjenica je i to da jedno jaje ima samo 75 kalorija i 5 grama masnoća.

Jaja se danas smatraju jednom od najrasprostranjenijih namirnica u svijetu. Konzumiraju ih gotovo svi, bez obzira na starosnu dob ili spol osobe. To nas ne treba čuditi ako znamo da su jaja veoma zdrava. Međutim, i danas neki ljudi imaju stav da žumance nije toliko zdravo, jer je ispunjeno kolesterolom. To nije istina, a ukoliko ste ostali zbunjeni i želite znati sve o jajima, predlažemo vam da do kraja pročitate ovaj članak.

Baš kao i bilo koja druga namirnica, jaja imaju zdravstvene prednosti, no i neke loše učinke. Ipak, ako sagledamo sve aspekte jaja, možemo kazati da su ona zdrava za nas. U nastavku pročitajte nekoliko informacija o jajima.

Jaja su bogata proteinima – Jaja imaju devet različitih vrsta aminokiselina koja pomažu u izgradnji mišića. Jedno jaje daje nam devet grama bjelančevina.

Jaja su dobra za gubitak težine – Većina masti u jajima su nezasićene. Istraživanja su pokazala da nam konzumiranje kuhanih jaja može pomoći da smanjimo tjelesnu masu.

Jaja su dobra za zdrav vid – Redovnim konzumiranjem jaja poboljšavamo naš vid i čuvamo zdravlje očiju. Istraživanja pokazuju da jaja štite od nastanka katarakte.

Advertisement

Jaja su dobra za mozak vašeg djeteta – Jaja obiluju kolinom koji pomaže u pravilnom funkcioniranju mozga i živčanog sustava. Djeca bi trebala jesti puno jaja kako bi izoštrili svoje umove.

Jaja su jako dobra za žensku populaciju – Jaja su posebno dobra za žene, jer mliječni proizvodi imaju vitamin D bez kojih se kalcij ne može apsorbirati u tijelu. Jaja također pomažu u sprečavanju raka dojke koji je vodeći uzročnik smrtnosti među ženama.

Jaja su dobra za naše srce – Istraživanje provedeno od strane Harvard School of Public Health, kaže da ako umjereno jedete jaja, ona su zdrava za naše srce. Jaja sprečavaju nastanak krvnih ugrušaka koji uzrokuju začepljenja u arterijama.

Jaja se koriste i za ljepotu – Jaja imaju jako velik udio sumpora koji je odgovoran za lijepu kože i sjajnu kosu. Ustvari, ako operete kosu s sirovim jajima, ona postaje glatka i svilenkasta.

Vitamin D iz jaja – Vitamin D je rijedak u svakodnevnoj ishrani. Zbog toga je važno znati da su jaja jedna od rijetkih izvora vitamina D. Posebno djeca mogu imati dosta koristi od vitamina D, jer pomaže izgraditi jake kosti.

Bjelance i žumance – Bjelance jajeta je očito zdraviji dio jajeta. Ono sadrži proteine i hranjive tvari, ali ne i kolesterol. Ipak da napomenemo kako ni žumance ne zaostaje puno. Žumance je naime vrlo zdravo za djecu i trudnice.

Jaja za doručak – Najbolje vrijeme za jaja jeste doručak. To je zato što se lako i brzo pripremaju. Također vam daje pravu kombinaciju bjelančevina i ugljikohidrata u ranim jutarnjim satima.

Kako kuhati jaja na pravilan način – Kuhanje jaja na zdrav način je vrlo važno. Kuhanje i „jaje na oko“ je najzdraviji način pripremanja jaja.

Kada ne bi trebali jesti jaja – Ako već imate problema sa srcem ili imate visoku razinu kolesterola, trebate izbjegavati jaja. To je zbog toga što žumance sadrži puno kolesterola koji može naštetiti ljudima koji već imaju srčanih problema.

Advertisement