Jako važan antioksidans je vitamin E

Jedan od najjačih antioksidanata, vitamin E, mač je s dvije oštrice, prema posljednjim saznanjima naučnika s Ohio State Universityja, nakon istraživanja o tome kako se dva oblika vitamina E ponašaju kada uđu u životinjsku stanicu.

U posljednjih je nekoliko desetljeća čitav niz istraživanja pokazao da postoji korist od vitamina E i ostalih antioksidantnih materija.

No neke studije donose upozoravajuće rezultate u kojima daju nagovijestiti da konzumiranje antioksidanata, uključujući vitamin E, mogu povećati rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti, raka i mnogih drugih bolesti.

O tome su istraživanje proveli profesori molekularne i stanične biokemije s Ohio State Universityja Jiyan Ma i David Cornwell. Oni su sproveli studiju u kojoj su usporedili na koji način dva česta oblika vitamina E, jedan iz biljaka poput kukuruza i soje, a drugi iz maslinovog ulja, badema i suncokretovog sjemena, utječu na zdravlje životinjske stanice, a drugi ih oblik, koji se nalazi u maslinovom ulju ne uništava.