Jeste li čuli za medenu vodu?

Možda ste i čuli za medenu vodu, ali ne znate o čemu se tu radi! Naime, medena voda se još od davnih vremena koristi baš zbog svojih ljekovitih svojstava.

Medenu vodu možete piti u večer prije odlaska na spavanje, a preporučuje se uvijek piti svježe pripremljenu vodu.

Advertisement

Osim toga, medenu vodu možete koristiti kao kozmetički preparat. Mnogi ovu vodu koriste za njegu kože lica, a upotrebljava se tako da sa njom umivate lice.

Sa blagodatima meda većina ljudi dobro je upoznata, ali malo je onih koji znaju koje blagodati posjeduje medena voda. Ovaj pripravak od davnina je upotrebljavan za oslobađanje od različitih bolesti, a koristi se i kao prirodni kozmetički preparat. Medena voda njeguje kožu ostavljajući je baršunastom, svilenkastom i mekom.

Advertisement

Priprema medene vode je jednostavna: Za pripremanje medene vode dovoljno je jednu žličicu meda promiješati u čaši mlake vode. Time smo dobili 30 postotni rastvor meda koji je po svom sastavu identičan krvnoj plazmi. Med se kao sastojak stopio sa vodom i time povećao njena ljekovita svojstva, što je naučno dokazano. Odlično je znati da se ova voda potpuno i brzo apsorbira u organizmu.

Primjena medene vode: Medena voda dobivena na gore opisani način normalizira probavu, pojačava imunitet, a dobra je i u slučaju prehlade i bronhitisa te ukoliko želimo pročistiti organizam.

Medenu vodu u preventivne svrhe treba konzumirati svako jutro na prazan želudac, a popiti je treba brzo. Dobro je piti medenu vodu i na večer prije spavanja, a preporučuje se da se uvijek pije svježe pripremljena.

Advertisement