Jogurt je prirodni lijek protiv prehlade i visokog tlaka

Jogurt je namirnica bogata kalcijem i dobrim bakterijama koje dovode u ravnotežu svakodnevnu ishranu, jačaju naše kosti, a također, one uspješno uklanjaju stres i depresiju.

Povijest proizvoda s mliječnim kulturama je jako duga, čak se proteže na više od 4500 godina.

Prvi jogurti nastali su najvjerojatnije pukom slučajnošću. Pretpostavlja se da je bakterija koja je uzrokovala nastanak jogurta živjela na torbama od kozje kože koje su nosili Huni, nomadski narod koji je migrirao na područje današnje Bugarske. Zbog toga je zanimljivo napomenuti da je latinski naziv bakterije mliječne kiseline Lactobacillus bulgaricus.

Pročitajte u nastavku koliko je jogurt danas cijenjena namirnica.

Pored toga, ovaj mliječni proizvod koji je neizostavan dio svakog doručka utiče na imunitet, zdravlje srca i zuba.

Jogurt snižava krvni tlak – Redovno konzumiranje jogurta smanjuje rizik od visokog krvnog tlaka, potvrdila je studija sprovedena na dvije tisuće ljudi. Naučnici su, naime, utvrdili da samo 170 grama jogurta na dan smanjuje rizik od povišenog krvnog tlaka za 31%.

Fitnes saveznik – Gust, takozvani „grčki jogurt“ obiluje proteinima i ugljikohidratima zbog čega je često preporučena namirnica nakon treninga. Proteini omogućavaju brzi oporavak i utiču na rast mišića, dok ugljikohidrati stabiliziraju razinu inzulina u organizmu.

Za ljepši osmijeh uzmite jogurt – Jogurt je odličan izbor za zdravlje zuba, jer smanjuje karijes i ublažava neprijatan zadah.

Jogurt je dobar protiv prehlade – Kao što poboljšavaju probavu, probiotici jačaju imunitet i sprečavaju prehladu. Brojne studije potvrdile su da 300 grama jogurta na dan smanjuje rizik od prehlade za čak 25%.