Još jedno otkriće u vezi folne kiseline

Naučnici su objavili još jedno otkriće u vezi ljudskog organizma, folne kiseline te kako folna kiselina utječe na rad mozga starijih osoba.

Naime, folna kiselina može pojačati rad mozga kod starijih osoba i tako smanjiti rizik od demencije kojoj su inače osobe te životne dobi posebno izložene.

Folna kiselina je sintetski spoj folata, jednog od vitamina grupe B kojeg ima u zelenom lisnatom povrću, kvascu i nekom voću. Moždane funkcije, pamćenje i brzina obrade podataka smanjuju se s životnom dobi, ali istraživači u Nizozemskoj i Švicarskoj otkrili su da bi uzimanje folne kiseline moglo pomoći spriječiti nedostatak spomenutih funkcija kod starijih osoba.

‘Dokazali smo da trogodišnje uzimanje folne kiseline poboljšava nalaze kad se testira brzina obrade podataka i pamćenje, područja za koja se zna da slabe sa starenjem’, kaže dr. Jane Durga s istraživačkoga centra Nestle u Lausannei.

Ženama je preporučeno uzimanje folne kiseline prije začeća i u prvim mjesecima trudnoće jer tako sprječavaju neke poremećaje, koji se mogu javiti kod zametka i kasnije fetusa, poput spine bifide.

I britanski su naučnici dokazali da folna kiselina smanjuje rizik kod kardiovaskularnih bolesti jer smanjuje razinu aminokiseline homocisteina, za koju se sumnja da oštećuje unutrašnji sloj arterija.