Još jednom da ponovimo – Što kad vas ugrize zmija?

Ljeto je, i zmije su na otvorenom. Nisu opasne, no ako se nađu ugrožene, mogu upotrijebiti svoje najgore oružje – otrov. U tom slučaju, ako je moguće, odmah otiđite u najbližu medicinsku ustanovu ili nazovite liječnika.

Mnogi se boje zmijskog ugriza, i to s dobrim razlogom.

Ljetni mjeseci sa sobom donose lijepe sunčane dane, želju za odmorom, ali i neke strahove. Posebno se ističe strah od zmija otrovnica.

Iako ne treba paničariti, određeni strah od zmija kod svih ljudi je prisutan i sasvim prirodan. Na sreću, zmijski ujedi su rijetkost, ali kada se dogode važno je znati reagirati. Opet, i ako dođe do ujeda zmije, važno je da se ne paničari jer se s tim neće ništa postići.

Panika vam samo može zakomplicirati stanje, navesti vas na pogrešne reakcije koje se mogu pokazati fatalnim.

Nadamo se da vam ovaj dio teksta neće biti potreban, ali za svaki slučaj ćemo spomenuti kako da se ponašate u slučaju ujeda zmije otrovnice.

Par jednostavnih koraka kojih se trebate pridržavati smo opisali u nastavku.

Simptomi ugriza zmije su bolovi, otekline, vrtoglavice, mučnine, bolovi u ekstremitetima, paraliza, trzanje mišića, nepravilan rad srca…

U slučaju da vas ugrize zmija, pokušajte se sjetiti ovih naputaka:

1. Pokušajte vidjeti vrstu zmije

2. Maknite se od nje što prije

3. Ne pokušavajte isisavati otrov

4. Ne vezivajte povez oko mjesta ugriza ako niste sigurni o kojoj se zmiji radi, kod nekih ugriza povezi mogu nanijeti veću štetu

5. Ne mičite dio tijela koji je ugrižen

6. Uklonite sav nakit na ruci, ukoliko se ugriz tamo dogodio

7. Što prije otiđite do bolnice