Još malo o ljekovitim svojstvima koprive

Spomenuli smo koprivu već dosta puta, no s obzirom o kakvoj se ljekovitoj biljci radi, nije nikada previše pisati o njoj.

Kopriva je dobra jer smanjuje osjetljivost na prehladu i pomaže kod reumatizma i gihta.

Ako držite do zdravlja vaše kose onda je kopriva prava biljka za vas. Naime, za zdravlje kose je jako efikasna tinktura od koprive. Lako ju je napraviti od korijena koprive, koji iskopate u proljeće ili jesen. Tinktura je dobra protiv peruti, a pored toga dobit ćete gustu, mekanu i sjajnu kosu.

Kopriva je jako korisna za liječenje bolesti krvnih žila, poput Birgerove bolesti.

Kupka od koprive se također preporučuje kod koronarne bolesti srca. Uđite u kadu i okupajte područje srca sa toplim čajem od koprive. Dok to radite, nježno masirajte područje srca.

Da bi liječili išijas, artritis, lumbago i neuritis u rukama i nogama uradite sljedeće: Lagano udarajte zahvaćeno područje sa svježe ubranom koprivom. Osim toga, možete sebi napraviti vruću kupku sa koprivom.

Da bi djelovali na vrijeme i spriječili nastanak mnogih bolesti, preporučujemo vam da odmah započnete piti čaj od koprive.

Suhu koprivu možete kupiti kod travara, ili u lokalnoj trgovini ljekovitim biljem. Svježu mladu koprivu možete i sami da uberete u proljeće. Što je mlađa i svježija kopriva, to su jača njezina ljekovita svojstva.

Čaj od koprive nije potrebno zaslađivati, jer on ne posjeduje neugodan okus. Ako pak želite, možete čaju dodati malo kamilice ili mente, odnosno ako baš volite da čaj bude sladak dodajte mu žličicu kvalitetnog meda.