Kadulja je odličan prirodni lijek za probavne smetnje

Kadulja je jako raširena i često korištena ljekovita biljka. Toliko je ljekovita da je teško sva njezina svojstva spomenuti tek jednim osvrtom.

Ovom prilikom ćemo vas upoznati sa ljekovitom djelovanju kadulje na probavne smetnje.

Cvjetovima i listovima ove biljke, od davnina se pripisuju ljekovita svojstva. To nije bez razloga, jer se biljka i danas koristi, a njezina ljekovitost je dokazana i mnogim suvremenim testovima. Kadulja je danas najpoznatiji prirodni lijek za liječenje upaljenih desni, no kako smo već na početku dali za naslutiti, ovom prilikom ćemo ukazati na njezina ljekovita djelovanja na ljudsku probavu.

Mnogobrojnim aktivnim tvarima koje u sebi krije, kadulja također pomaže i kod, gastrointestinalnih poremećaja poput nadutosti, proljeva, upale crijeva i želuca, zatvora i nadimanja.

Kako se koristi kadulja u liječenju?

Kadulja, odnosno žalfija, najčešće se koriste u obliku čaja i eteričnih ulja. Listovi ove biljke mogu se sušiti ili ih se koristi svježe.

Da bi liječili neke probavne tegobe napravite sebi lijek od kadulje

Lijek protiv bolova i grčeva u želucu napravite tako što ćete kuhati 1 litru vode dok ne proključa. Poparite tom vodom 10 grama cvjetne grane kadulje. Pijte čaj od kadulje koji će vas riješiti probavnih smetnji.

Napomena: Ne treba pretjerivati kod uzimanja gore spomenutog čaja. Valja izmjenjivati periode korištenja, te periode prestajanja. Isto tako u kaduljinom eteričnom ulju ima sastojka koji mogu kod nekih izazvati nepoželjne učinke, stoga ako imate kakvih simptoma prestanite s upotrebom čaja od kadulje.